Demonstranten verstoren de “Community Safety” van het stadhuis van de burgemeester van Chicago en eisen gerechtigheid voor slachtoffers van politiegeweld.

Burgemeester Lori Lightfoot van Chicago hield op 2 april een Community Safety Town Hall Meeting in de Harold Washington Library in het centrum van Chicago. Chicago Police Superintendent David Brown, Chicago Public Schools CEO Pedro Martinez, Chicago Public Health Commissioner Dr. Allison Arwady en andere functionarissen waren onder degenen die het stadhuis met de burgemeester bezochten.

Jongeren en jongvolwassenen van 14 tot 24 jaar waren uitgenodigd voor de bijeenkomst, die deel uitmaakte van een rondetafelgesprek over het terugdringen van geweld onder jongeren in de stad. Het evenement werd echter gekenmerkt door een grote aanwezigheid van de politie, opmerkingen van agenten en een CPD-wervingstafel. Een groep demonstranten van de Partij voor Socialisme en Bevrijding – Chicago ontrolde een spandoek met de afbeelding van Anthony Alvarez en zijn twee jaar oude dochter toen Lightfoot het podium betrad en sprak een publiek van ongeveer 200 mensen toe. Gerechtigheid voor Anthony Alvarez las het spandoek voor.

Op 31 maart 2021 werd Alvarez dodelijk neergeschoten door Chicago Police Officer Evan Solano. Solano blijft ondanks het uitblijven van aanklachten werken voor CPD. “Gerechtigheid voor Anthony Alvarez!” schreeuwde de demonstrant Candice Choo-Kang, Lightfoot onderbrekend. [Procureur-generaal van Cook County] Evan Solano’s schending van de CPD-regels vormde volgens Kim Foxx de basis voor de moord op Anthony. Dit houdt in dat hij verantwoordelijk is. Evan Solano is een seriemoordenaar die moet worden opgesloten. Hij moet onmiddellijk worden vrijgelaten en opgesloten!”

“Gerechtigheid voor Anthony Alvarez!” de menigte demonstranten scandeerde toen ze naar buiten werden geleid. Dit zorgde voor meer opwinding in de groep, wat Lightfoot ertoe aanzette te zeggen dat ze wenste dat iedereen respectvol was.

“Het is belangrijk om de systeemfouten te benadrukken die tot deze dodelijke ontmoeting hebben geleid, waarbij agenten zelf de voorwaarden scheppen waarin het gebruik van dodelijk geweld noodzakelijk werd”, schreef Foxx in haar memorandum, hoewel ze het indienen van aanklachten tegen Solano ontmoedigde. Ten eerste was het niet nodig om te stoppen en af ​​te rekenen met Alvarez, die rond de parkeerplaats van een tankstation liep te eten en te drinken en geen misdaden pleegde die de politie kon zien.

Volgens het bewijs zou Alvarez niet zijn vervolgd voor de rijovertredingen die de avond ervoor waren begaan, aangezien het incident plaatsvond tijdens de Covid-19-epidemie. Ook wisten de agenten het huisadres van Alvarez en hebben ze mogelijk geprobeerd hem daar te bereiken om het onderzoek naar verkeersovertredingen die de avond ervoor waren gepleegd voort te zetten. Ten tweede, tijdens zijn achtervolging te voet van Alvarez, heeft agent Solano mogelijk het beleid van voetachtervolging geschonden door blindelings bochten te naderen zonder eerst te vertragen om mogelijke gevaren te beoordelen en zonder voldoende afstand te creëren of op zijn partner te wachten nadat hij Alvarez met een pistool had gezien.

Na de toespraak van de burgemeester in de bibliotheek, hielden PSL Chicago, de Chicago Activist Coalition for Justice en de Little Village Community Council een toespraak in het aangrenzende Federal Plaza. De demonstranten toonden solidariteit met de familie Alvarez, de familie Adam Toledo, de familie Michael Westley en de familie Freddie L. Wilson, die allemaal het slachtoffer waren van politiegeweld.

“We eisen gerechtigheid”, zei Adam Toledo’s tante tegen het verzamelde publiek. Het enige wat we willen is dat het gebeurt. Adam, Anthony, Michael en de rest van ons verdienen gerechtigheid! We gaan nergens heen, en we zijn Adam, Anthony, Michael en alle anderen die wanhopig op zoek zijn naar gerechtigheid. Amen.”

Roxana Figueroa, de neef van Alvarez, sprak over de impact van politiegeweld op de families van de slachtoffers. “Evan Solano heeft de vader van een klein meisje ontvoerd”, zei ze tegen de gemeente. Hij heeft nooit toegestaan ​​dat [Anthony] een goede ouder is.’ Ze sprak haar ongenoegen uit over het besluit van Foxx om geen aanklacht in te dienen tegen Solano, maar benadrukte de noodzaak om verenigd te zijn en samen te strijden voor gerechtigheid. “We moeten blijven werken aan een betere toekomst voor onze kinderen.” Lori Lightfoot legde uit dat de veiligheid van onze gemeenschap haar topprioriteit is, maar hoe kunnen buurten veilig zijn als agenten zoals Evan Solano en Eric Stillman [die Adam Toledo vermoordden] aanblijven de weg?

Chantel Brooks, de moeder van Michael Wesley, die in 2013 werd neergeschoten en vermoord door CPD, benadrukte ook de noodzaak om samen te komen en terug te vechten. “Het vernietigt generaties van onze kinderen en dierbaren”, legde ze uit. “We moeten samen staan ​​als we gerechtigheid willen; we kunnen het niet alleen.”

De familie AlVarez eist gerechtigheid voor Anthony Alvarez en heeft een verzoekschrift ingediend bij de politie van Chicago om de moordenaar Solano te ontslaan. Op 27 januari rondde het Civiele Bureau voor Politieverantwoording haar onderzoek af en adviseerde Solano zijn politiebevoegdheden te ontnemen. Aan de andere kant moet hoofdinspecteur Brown nog beslissen of hij het dienstverband van Solano wil beëindigen. Hij heeft de publicatie van de COPA-conclusies met nog eens 30 dagen uitgesteld, hoewel een uitspraak op 31 maart werd verwacht. Tegen 21 april zou de CPD een beslissing kunnen nemen over het dis-message-boek van Solano.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf in contact met ons