Bespaar geld tijdens het aanpassen van de deuren voor rolstoelen

Er zijn tal van redenen om uw huis aan te passen voor rolstoeltoegankelijkheid: misschien bent u zelf nieuw in een rolstoel, of nodigt u iemand uit die een rolstoel gebruikt om in uw huis te komen wonen, of misschien is iemand in het huishouden net aan het upgraden naar een grotere rolstoel. In elk geval kan de aanpassing duur zijn. In deze gids vindt u een aantal manieren om die kosten in de hand te houden.

De hoofdbreker zit vaak in de breedte van de deuropening

Het eerste probleem is waarschijnlijk de breedte rolstoel deur. Zelfs als de deuropeningen breed genoeg zijn, moet de gang geschikt zijn voor de draaiende rolstoel. Een van de manieren om de deuropeningen breder te maken zonder dure structurele veranderingen aan te brengen, is door de deur helemaal te verwijderen. We hebben hier meer over kunnen vinden bij Drempelhulp.

Als u toch structurele veranderingen moet aanbrengen, zorg er dan voor dat u voorrang geeft aan de deuren die veranderd moeten worden. Veel mensen beschouwen de badkamer als een van de prioriteiten.

Bekijk je ochtend- en nachtroutine

Uw routine kan echter anders zijn – stel er is een badkamer naast de hoofdslaapkamer, maar die wordt alleen ‘s morgens en ‘s avonds gebruikt. Die badkamerdeur zou ongewijzigd kunnen blijven als de doucherolstoel erdoor past, en je zou de doucherolstoel gedurende de hele ochtend- en nachtroutine kunnen gebruiken.

Het verbreden van de voordeur is een hoge kostenpost

Hetzelfde kan gelden voor je voordeur, die vaak het duurst te verbreden is. Veel mensen gebruiken een aparte rolstoel voor buitengebruik en hoewel die meestal groter zijn dan de binnen modellen, zijn ze soms kleiner – vooral in het geval van transportrolstoelen. Bedenk hoe vaak de primaire rolstoel echt naar buiten gaat. Als het niet zo vaak is, kan het kosteneffectief zijn om te investeren in een buitenrolstoel die door de deur past dan om de deur zelf te verbreden.

Heeft u plannen voor een rolstoel die u nog niet bezit? Loop dan niet het risico dat je verkeerd gokt. Kijk of je een soortgelijk model kunt huren en probeer het een paar dagen in huis uit. Je zou verbaasd kunnen zijn over sommige veranderingen die je niet realiseerde dat je moest maken, en nog meer verbaasd over de veranderingen waarvan je misschien beseft dat ze onnodig zijn.

Ga je het zelf doen of laat je het een specialist oplossen?

Zorg er natuurlijk voor dat je een gekwalificeerde aannemer inhuurt. Er zijn eindeloos veel horrorverhalen online te vinden over dure schade door het verkeerd verbreden van deuren. Veel deuren zitten op dragende muren, en velen zijn verbaasd over hoe ingewikkeld de juiste procedure eigenlijk is.

Dit zijn slechts enkele manieren om kosten te besparen, maar aangezien elk project anders is, zult u er ongetwijfeld nog vele andere tegenkomen. Wij hopen dat uw project probleemloos en met zo weinig mogelijk schade voor uw portemonnee verloopt.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf in contact met ons